Powered By Blogger

Sunday, October 23, 2011

Kultura u Muzeju Turopolja



Image Hosted by ImageShack.us
Đurđa Parać predstavila je gosta susreta, Branku Jagić
Druženja na Matičinom četvrtku nastavljaju se već treći tjedan. "Ogranak Matice Hrvatske Velika Gorica" svaki četvrtak u Muzej Turopolja dovodi nove goste i predstavlja ih zaljubljenicima u kulturu.

Na druženju prošli tjedan gostovala je Branka Jagić, kajkavska pjesnikinja i članica Matice, a kako bi susret bio zanimljiviji pjesnikinju je predstavila pjesnikinja Đurđa Parać.
Stjepan Rendulić, predsjednik «Ogranka Matice Hrvatske Velika Gorica», s par uvodnih riječi pozdravio je prisutne. Nakon toga,  Ansambl «Zlatne godine», koji često gostuje na Matičinim druženjima i na svoj način pridonosi kulturnom ugođaju susreta, izveo je prigodnu pjesmu.

Image Hosted by ImageShack.us
Predstavljanje Branke Jagić na Matičinom četvrtku

Susret se nastavio u zanimljivom tonu i Đurđa Parać, voditeljica susreta, postavljala je pitanja na koja je pjesnikinja spremno odgovarala. Nakon toga zajedno su predstavile zbirke pjesama i pročitale par pjesama iz svake zbirke. Posebno zanimljive pjesme su upravo one napisane na kajkavštini, koje na poseban način pokazuju razigranost i vrckavost autorice i koje pomalo daju dojam kao da se dijete igralo s riječima i zvukovima koje je autorica samo tako stavljala na papir. Te pjesme naročito su zainteresirale prisutne, ali i izazvale smijeh, zbog smiješnih izraza.  
                                                                                                                                                                                                                                  Sve to, razlozi su što je Branka Jagić stekla zamjetnu reputaciju u sklopu kajkavskoga konteksta hrvatske poezije. Pjesme napisane na standardnom hrvatskom jeziku nimalo ne zaostaju za ovima na kajkavštini te na jednak način pokazuju umijeće pjesnikinje u stavljanju riječi na papir.

Image Hosted by ImageShack.us
Branka Jagić pročitala je nekoliko svojih pjesama

-Pisanje je bila pobuna prema odluci mojih da ne idem u učiteljsku školu nego u ekonomsku školu i tad dođete u onu situaciju kad pokušate tražiti nekakav put za ono što biste htjeli- rekla je pjesnikinja.



 Ekonomistica po obrazovanju, Branka Jagić rođena je u Peščenom kod Konjščine 1945. godine. Od sedamdesetih godina piše poeziju i s velikm uspjesima sudjeluje na recitalima i natječajima. Pjesme objavljuje u časopisima i zbornicima i rado gostuje u radijskim 
emisijama.                                                                     
Piše o rezličitim temama, o svemu što se oko nje događa, bili to tužni ili sretni događaji.

 Na samom kraju susreta Ansambl «Zlatne godine» izveo je još dvije pjesme, na kajkavštini. Nakon toga prisutni su se mogli osvježiti uz skromnu zakusku.



No comments:

Post a Comment