Powered By Blogger

Sunday, November 6, 2011

KAJ?

                                                                                             

Kajkavsko narječje, narječje je moga kraja. Kako i u drugim mjestima gdje se govori kajkavski tako i u Turopolju svako mjesto ima svoju varijatnu kajkavštine.
Image Hosted by ImageShack.us
Predstavljanje časopisa KAJ u Muzeju Turopolja
Većina ljudi polako gubi kajkavski govor, svi se sve više okreću standardu i žargonizmima, a kajkavski ostaje na onim starijima za koje se često kaže da su "seljaci". To je žalosno, kajkavski je jedan od tri hrvatska narječja i dio te iste hrvatske tradicije. To su razlozi zašto ga treba čuvati. Časopis KAJ, jedini je časopis koji objavljuje na kajkavštini i na taj način pokušava sačuvati kajkavsko narječje.


Na druženju u okviru 51. Matičinog četvrtka, prošli tjedan predstavljen je časopis KAJ, ČASOPIS ZA KJNIŽEVNOST, UMJETNOST, KULTURU iz Zagreba. Na samom početku druženja, predsjednik ogranka MH Stjepan Rendulić predstavio je goste, Božicu Pažur, glavnu i odgovornu urednicu, Jožu Skoka, urednika i Mariju Roščić, članicu Uredništva.
Image Hosted by ImageShack.us
Marija Roščić, Joža Skok i Božica Pažur
zajedno su predstavili časopis "KAJ"

Image Hosted by ImageShack.us
Zaljubljenici u kulturu ne propuštaju susrete
u okviru Matičinog četvrtka

Gosti su predstavili KAJ od njegovog postanka 1968. godine, kada ga je kada ga je pokrenuo Stjepan Draganić, filmski scenarist i književnik, sve do danas. 

"KAJ" se bavi kulturno- povijesnom, jezičnom i umjetničkom podlogom kajkavskog govornog područja kao vrijednostima hrvatske kulture i znanosti. Ovaj domjesečnik izlazi u četiri sveska, u šest brojeva. Koristi kajkavski kao osnovni sadržaj i poticaj časopisa, kao jezik izgrađene višestoljetne književne, ali i zakonodavne, znanstvene, administrivne i mnoge druge tradicije. 



"KAJ" koristi kajkavski kao materinski, ali i stvaralački jezik suvremene kajkavske književnosti. U svakom broju surađuje više uglednih znanstvenika i umjetnika.
Iako objavljuje na kajkavštini, znanstveni radovi objavljuju se na standardu.

Predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Stjepan Rendulić naglasio je kako je "KAJ" jedini časopis koji objavljuje na kajkavskom.

Nakon zanimljivog i poučnog predavanja uslijedila su pitanja prisutnih. Završnu riječ preuzeo je Stjepan Rendulić i pozvao prisutne na skromnu zakusku.

Stjepan Rendulić pozdravlja prisutne i goste susreta:

No comments:

Post a Comment