Powered By Blogger

Sunday, November 27, 2011

Lisinski subotom- Carmen

Image Hosted by ImageShack.us
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Kako iskoristiti subotu na koristan način? Najbolje je otići u kino, kazalište, muzej ili tako negdje. Ovaj put došlo je vrijeme za stvarno kulturno uzdizanje tako da sam se uputila u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. I moram priznati, nisam se razočarala...
U sklopu programa "Lisinski subotom" izvedena je opera "Carmen" na posve nov način. Ova poznata francuska opera Georges Bizeta nastala je 1875. godine prema noveli Prospera Merimeea "Cigani" (The Gypsies). Dramatična ljubavna priča o ženi zavodnici sada je dobila svoj novi oblik.


Zajednički projekt triju hrvatskih umjetničkih Akademija i Tekstilno-tehnološkog fakulteta uprizorilo je jednu od najpopularnijih opera na svijetu i sigurno nije razočarao starije i mlade zaljubljenike u kulturu, dobru glazbu i dobru predstavu. S obzirom da su studenti izvođači cijele predstave, ona je bila prilagođena modernom razdoblju. Tako se radnja preselila dva stoljeća kasnije. Naravno nije izostavljena niti jedna pjesma klasične opere "Carmen", kao i jedna od najljepših i najpoznatijih arija- Habanera (arija Carmen) i pjesma toreadora Escamille. 
Image Hosted by ImageShack.us
Plakat- Lisinski subotom: Carmen

Priča je smještena na napuštenom starom stadionu Sevilli, u predgrađu. Tamo se, naročito noću, skupljaju različite grupe, napušteni klinci, ilegalni preprodavači otrova i korumpirani policajci, sadašnji, bivši čuvari zakona... Tamo žene zabavljaju mlade muškarce, a glavni lik je, dakako, prelijepa Carmen, žena prevrtljive naravi i vatrenog temperamenta. Ne želi se zaljubiti i samo zavodi muškrace. U nju se zaljubljuje mladi vojnik Don Jose. Slijep od ljubavi zbog Carmen završava u zatvoru. Prolazi vrijeme i on naposlijetku izlazi iz zatvora, vraća se svojoj ljubavi, no ona ga odbija. Zbog toga se pridružuje bandi. Dolazi toreador Escamillo (koji je ovdje uprizoren kao velika "faca" i "bajker" na Harleyu) i on, dakako, baca oči na Carmen koja i dalje odbija Don Josea. Don Jose postaje sve više ljubomoran na Carmen i toreadora Escamille i ne obraća pozornost na Michaelu, djevojku koju je poslala njegova majka da mu kaže da je na samrti. Zbog toga Don Jose odlazi majci, a u svađi obećaje Carmen da će se vratiti. Na samom kraju, Carmen je sretna i zaljubljena u Escamillu, no vraća se Don Jose. Zbog ljubomore i očaja ubija Carmen i plače nad svojom ubijenom ljubavi. I on završava tužnom sudbinom jer ga ubija jedna od Carmeninih prijateljica. 
Image Hosted by ImageShack.us
Pozornica

Kroz cijelu priču publiku vodi voditelj, poseban lik koji zapliče radnju i svemu daje dozu humora sa smiješnim uzrečicama i komentarima. Osim voditelja naročito je zanimljiva kostimografija, kao i scenografija. Moderna rokerska odjeća, frizure, šminka i obuća. Ulica je bila uređena u stilu današnjih košarkaških igrališta, puna grafita i kontejnera. Za scenu je bila bitna krčma oko koje se radnja i odvijala. 

Iako nisam pretjerani ljubitelj opera, ova "modernizacija" opere Carmen očarala me. Nisam očekivala da će biti toliko prilagođena modernom vremenu i upravo taj spoj modernog i klasičnog me oduševio. Sigurna sam da ću ponovno pogledati neku operu.


Image Hosted by ImageShack.us
Mnogobrojna publika
Image Hosted by ImageShack.us
Najava za operu Carmen
-Tu je i neizbježna krčma Kod Lillasa Pastie, tu su sva lica koja bi mogla odigrati jednu Carmen za publiku koju oni ne poznaju, u dijelu grada u koji nikada ne zalaze. Njihova Carmen nije turistička razglednica, njihova Carmen nije proslava novog potrošačkog doba, njihova Carmen nije neobična priča jednog ljubavnog, strastvenog trokuta ili četverokuta, njihova Carmen je igra, kockanje sa životom, ulaganje u sladunjavu sliku, jeftine emocije i karte s licima iz sapunica, s nepoznatim dobitkom i mogućim gubitkom svega, pa i života. Njihova Carmen je opasna, nema kraja, niti početka... Njihova je priča bolno iskrena i točno toliko krvava koliko se i očekuje- tako se opisuje ova, moderna Carmen u knjižici o sadržaju.
Kako bih Vam dočarala cijelu operu ovdje možete pogledati i poslušati isječke. Mene, osobno, najviše je oduševila arija Carmen (treći i četvrti isječak)

Možete pogledati i kako je zvučalo kada je Maria Callas izvodila Habaneru

No comments:

Post a Comment