Powered By Blogger

Tuesday, December 6, 2011

"Stand up" kroz život komičara

Image Hosted by ImageShack.us
Pedja Bajović
Stand up u Hrvatskoj ima sve više obožavatelja. Nije ni čudo, svima ponekad nedostaje smijeha, a stand up komičari su tu, na neki način kao liječnici, vraćaju ljudima osmijeh na lice i pomažu im da bar na neko vrijeme zaborave sve probleme i nasmiju se od srca.
Oni nipošto nisu klaunovi, njihov smisao za humor, njihov izvor "fora" dolazi iz svakodnevnog života. Komičari će najbanalniju situaciju kao što je odlazak u  trgovinu ili u banku pretvoriti u nešto urnebesno smiješno. Taj trend stand up komedije, kao i u drugim gradovima, našao je svoje mjesto i u Velikoj Gorici. 



Već godinu dana, svake nedjelje, velikogoričanke i velikogoričane zabavljali su Domagoj Pintarić, Andrija Mario Golubić, Tomislav Kozačinski, Marko Petar Orešković, Pedja Bajović, Tin Vodopivec, Marina Orsag i mnogi drugi. Nastupile su i "poznate face" kao što su Željko Pervan, Davor Dretar Drele i neponovljivi Željko Vukmirica.

Jednom prilikom razgovarala sam s Domagojem Pintarićem, zagrebačkim komičarom i voditeljem stand up komedije u Velikoj Gorici.

-Stand up-om sam se počeo baviti prije nešto više od tri godine iako sam dugo imao želju okušati se u ovoj disciplini. Dugo sam o tome razmišljao, ali kako kod nas to nije postojalo nisam imao jasnu viziju što i kako treba napraviti. Nekako sam znao da ozbiljni poslovi nisu za mene, odnosno bolje reći nisam ja za njih pa sam konačno našao nešto gdje mogu biti blesav i zaposlen istovremeno- rekao je Domagoj.

Na početku, natjecao se na Open mic-u, večerima otvorenog mikrofona stand up- a gdje se mogu prijaviti svi koji to žele i isprobati svoje sposobnosti nasmijavanja drugih. S obzirom da je to natjecateljskog tipa, nakon nekoliko pobjeda, Domagoj se počeo profesionalno baviti stand up-om. Nastupao je u Purgeraju, kinu Studio, The Movie Pubu i u mnogim drugim gradovima diljem Hrvatske, ali i izvan Lijepe naše.


Image Hosted by ImageShack.us
Nesha Bridges- Balkan Comedy
Prošle nedjelje, 27. studenog, pozornica je bila rezervirana za Balkan comedy, uz goste iz Ex Yu-a, Neshe Bridgesa, Srđana Dinčića, Aleksandra Perišića, Nikole Šilića i naravno voditelja programa Domagoja Pintarića. Nezaboravna zabava ispunila je očekivanja. "Fore" o odnosima Hrvata i Srba, muškaraca, žena, baba i deda zabavljale su publiku čak dva sata.











Image Hosted by ImageShack.us
Debata: Tomislav Kozačinski, Perica Jerković i Domagoj Pintarić

Ove nedjelje uslijedio je program Perice Jerkovića, koji je ovom prigodom predstavio svoj dokumentarni film prvijenac, pod nazivom "Leto" (Godina). Na vrlo zanimljiv način prikazao je godinu dana u svom životu, probleme stand up komičara, zabavne trenutke, putovanja... Nakon toga održana je debata, prisutni su mogli postaviti pitanja o filmu, ali i o svemu što ih je zanimalo vezano uz stand up.






Nedjelja više nije najdepresivniji dan u tjednu (zbog činjenice da poslije nje dolazi ponedjeljak), nego "dan smijeha", kada se mogu nasmijati na "fore" o temama poput politike, odnosa muškaraca i žena, religije, svakodnevnih situacija i mnogih drugih.


1 comment:

  1. Gledala sam i prvog i drugog i trećeg, Nesha je s još trojicom nastupao u Studiju Smijeha, a sad je i Pintarić petkom tamo :)

    ReplyDelete