Monday, November 2, 2015

Velika Gorica – ljepotica u srcu Turopolja

Da dok čekamo treći dio mog puta u London, točnije onaj treći dio koji je uključio prekrasan Amsterdam, nažalost uz sve obaveze nisam stigla objaviti i taj dio, ali budem, sigurno, željela sam objaviti jedan tekst koji sam pisala povodom jedne prijave za posao. Naime, riječ je o mom gradu, gradu u kojem sam odrasla i u kojem živim, gradu Velikoj Gorici.Velika Gorica – ljepotica u srcu Turopolja

Velika Gorica šesti je grad po veličini u Hrvatskoj, a ujedno najveći i najznačajniji grad Zagrebačke županije. Iako često možda u sjeni Zagreba, on privlači svojom urbanom jezgrom i prelijepom ruralnom okolicom, a sa svojom bogatom kulturnom i povijesnom tradicijom koju čuva i njeguje, idealno je turističko središte.

U srcu Turopolja, Velika Gorica okružena je prekrasnim ravnicama Turopoljske nizine i Posavine, a čuvaju je “bregi” Vukomeričkih gorica. Urbana jezgra privlači uređenim ulicama obučenim u drvorede kestena, prekrasnim cvjetnjacima i parkovima, a ruralna okolica vinogradima, šumama, rijekama i potocima. Svatko će pronaći nešto za sebe jer osim samog grada, cijelo Turopolje skriva veliki broj turističkih destinacija.

Možda su najljepše drvene kapelice Turopolja i Pokuplja koje su jedinstvene u svijetu. Ove krasotice gradili su majstori palirskih i tesarskih družbi Turopolja najčešće od hrastovine, a danas ih je sačuvano samo jedanaest. Osim kapelica tu su kurije, čardaci i dakako Muzej Turopolja, čuvar tradicije i povijesti u srcu grada.

Stari grad Lukavec nekada je branio Zagreb od Turaka, a danas je postao popularna turistička destinacija te domaćin brojnim manifestacijama. Jedna od njih je Turopoljsko Jurjevo koje bi uskoro od lokalnog ponosa moglo postati svjetska baština UNESCO-a. Ovom se manifestacijom njeguju običaji vezani uz obilježavanje blagdana sv. Jurja, a Turopoljsko Jurjevo već je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Čak su stari Rimljani prepoznali ljepote i pogodnosti turopoljskog područja radi čega se tu skrivaju brojna arheološka nalazišta, a najpoznatiji je arheološki park Andautonija u Ščitarjevu.

Poznat po Turopoljskom fašniku, kao grad koji ima svoju ružu te koji je za cvijeće i uređenje dobio Srebrni cvijet Europe, a od prije par godina i kao grad u kojem je nastala hrvatska baklava, Velika Gorica nudi mnogo toga. Proslava Ivanja, Lucijini dani, Goričke večeri, Proljeće u Andautoniji, samo su neke od manifestacija koje svake godine privlače brojne posjetitelje i promiču kulturu ovoga kraja.

No comments:

Post a Comment